Home
Over SSG
Studenten
Sponsor een Student
Onze Projecten
Over Gambia
Nieuws
Links
Doneer automatisch!
Contact
 
Afbeelding van Marloes Kok over het Excellent Student Program
 

Marloes Kok over het Excellent Student Program

Interview met onze vrouw in Gambia
Marloes Kok is de contactpersoon van Stichting Scholenplan Gambia (SGG) in Gambia.

Voor het Excellent Student Program betaalt Marloes het studiegeld aan de scholen. De meisjes komen elk semester met hun rapport bij Marloes en ontvangen dan een bedrag voor onkosten, zoals uniformen, een paar schoenen, studiemateriaal en reiskosten.

Ik vroeg Marloes naar de actuele stand van zaken.
“In september gaan er weer 2 meisjes naar de universiteit,” mailde Marloes. “En er komen weer 5 meisjes bij uit grade 9, die naar Nusrat grade 10 gaan.”

Komen al deze meisjes van dezelfde school?
“Ja, van Abuko Upper Basic in Abuko. Stichting Dohantu zorgt voor 18 meisjes in grade 8 en 9. Grade 9 heeft al examen gedaan. Stichting Scholenplan neemt ieder jaar uit grade 9 de 5 beste leerlingen over om deel te nemen aan het Excellent Student Program. Zij gaan naar grade 10 in Nusrat als ze een aggragate hebben van 21. Zo niet, dan gaan ze naar Kanifing Senior Secondary School in Kanifing waar een aggragate is van 34. Als een meisje de science kant op wil gaan, mag ze naar Gambia High in Banjul.
Dit zijn de 3 scholen waar Stichting Scholenplan mee werkt.”

Wat wil dat zeggen: een aggragate van 21 of 34?
“Een aggragate is de toegang tot een school. Bijv. Nusrat Senior Secondary School is een gewilde betere Govermentschool. Zij veranderen ieder jaar de aggragate. Als ze meer aanmeldingen hebben gaat de aggragate naar beneden om de standaard hoog te houden. Er zijn ook scholen die kinderen ongeacht hun aggragate aannemen.”

Die meisjes komen elk semester bij jou langs. Hoeveel meisjes worden er momenteel ondersteund?
“5 meisjes in grade 10, 2 meisjes in grade 11 en 5 meisjes in grade 12. Zij hebben al eindexamen gedaan. Na de uitslag van eind augustus gaan 2 meisjes door naar de universiteit.”

Welke opleidingen volgen de meisjes?
“Ze doen ART of SCIENCE.”

En met welke zaken worden zij geholpen, welk bedrag betaalt SGG gemiddeld per student?
“Per student in grade 10-11-12 betaalt Stichting Scholenplan gemiddeld 8.000 Dalasi (= €160) tot 9.000 Dalasi (= €180). Voor een studente aan de universiteit is dat gemiddeld 43.000 Dalasi (= €860).
Dat is bij een wissel van D 50 per euro. Maar dat kan net zo makkelijk 47 zijn. De koers wisselt hier nogal eens.”

Kun je een voorbeeld geven van meisjes die met hulp van SGG hebben kunnen doorstuderen en nu een baan hebben in hun vakgebied?
“Er zijn pas net 2 meisjes klaar; 1 met college en 1 met de universiteit. Deze meisjes lopen nu bij bedrijven van hun keus een soort attachment. Als ze bevallen krijgen ze misschien na 4 maanden een baan aangeboden. Hier heb ik nog geen bericht over gehad.”

Voor verdere informatie over de meisjes die sinds 2010 zijn ondersteund en de resultaten hiervan, verwijst Marloes naar het bestuur van Stichting Scholenplan Gambia, aan wie zijn haar rapportages stuurt.

27-07-2017/Lita Harpe