Over Gambia

Ligging en grootte
De Republiek Gambia is een land in Afrika dat grenst aan Senegal en de Atlantische Oceaan. Het ligt op de uiterste westpunt van Afrika. Het land bestaat uit een tamelijk smalle strook langs de Gambia-rivier. Gambia is zo’n 250 kilometer lang en slechts enige tientallen kilometers breed. Gambia is met een oppervlakte van 11.300 km² het kleinste land op het Afrikaanse vasteland. Het land is iets groter dan Noord-Brabant en Gelderland samen. Van oost naar west meet Gambia ongeveer 320 km. Van noord naar zuid varieert de breedte van 20 tot 50 km. Gambia wordt aan drie kanten ingesloten door Senegal.

Talen en stammen
Engels is de officiële taal in Gambia. Op de scholen wordt ook Engels onderwezen. De bevolking van Gambia is afkomstig van vele volkeren, ieder met hun eigen cultuur en taal. Deze stammen komen niet alleen in Gambia voor, maar in praktisch alle West-Afrikaanse landen. Er leven in Gambia ongeveer vijftien verschillende stammen die ca. 30 verschillende talen spreken.

Inwoners
Gambia telde in juli 2000 ruim 1,3 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 120 inwoners per vierkante kilometer en Gambia staat daarmee op de vierde plaats van dichtstbevolkte landen van Afrika. De meeste Gambianen wonen in de kuststreek, waar ook de grote steden liggen.

Top